Παρασκευή 21 Ιουλίου 2017"Με τις ευχές δεν διορθώνονται τα στραβά" έλεγε η μάνα μου και, σχεδόν πάντα, συμπλήρωνε "κούνα και τα χέρια σου". Τι τα θες, λέω εγώ, άμα ξεκινήσει στραβά η εβδομάδα δεν φταίει ο στραβός γιαλός, εμείς στραβά αρμενίζουμε.
Δηλαδή, όλα μας φταίνε τις τελευταίες εβδομάδες. Τη μια η ζέστη, την άλλη οι βροχές, την τρίτη η αφραγκία χάσαμε την ησυχία μας τον τελευταίο καιρό. Κι εκεί που φύσηξε βοριαδάκι κι ανασάναμε λίγο, χτύπησε πάλι ο «από πάνω».
          Τι να κάνουμε, το πήραμε απόφαση πια πως έχει κι αυτός δικαιώματα, μιας και δουλεύει νύχτα, που κι εμείς νύχτα δουλεύουμε αλλά δεν κάνουμε τα μύρια όσα. Το πήραμε απόφαση και δεν αντιδρούμε ούτε όταν κάνει μπάνιο ο άνθρωπος, ούτε που δεν αλλάζει λαστιχάκια στα τσόκαρα και διαμαρτύρεται το παρκέ, ούτε άμα κατεβάζει χαράματα τα ρολά που ξέχασε φεύγοντας για τη δουλειά του το απόγευμα, ούτε που… Θε μου συχώρα με· είναι βλέπεις και η μόνωση που φταίει για τα πολλά ευτράπελα στην πολυκατοικία μας –και που να ψάξεις τον κατασκευαστή του 1973 στα τόσα νεκροταφεία της πρωτεύουσας.  
          Έτσι καταπίνουμε πολλά τον τελευταίο καιρό, αλλά χθες το βράδυ ήρθε η ώρα και έφτασε ο κόμπος στο δόντι της τσατσάρας και μας την τίναξε κατακούτελα. Είπαμε κι εμείς να ξαπλώσουμε ένα βράδυ νωρίτερα, σαν άνθρωποι, γιατί ξενύχτι με ξενύχτι ζαρώσανε τα δέρματά μας πριν την ώρα τους, μιας και αύριο θα είχαμε δουλειά -όπως και κάθε μέρα άλλωστε εκτός από μία εβδομάδα το χρόνο που πάμε στο χωριό για κανένα πανηγύρι, μεγάλη η χάρη των αγίων μας. Είναι και που σταμάτησαν τα σχολεία λόγω καλοκαιριού και τα παιδιά μας δεν ξέρουν τι να κάνουν κι όλη μέρα στραβώνονται στις οθόνες των κινητών. Σκεφτήκαμε λοιπόν να τ’ απασχολήσουμε δημιουργικά –που να είναι μαύρη η ώρα όσων αποφάσισαν να σταματάνε τα σχολεία το καλοκαίρι, ίσως να πρέπει σαν κοινωνία να σκεφτούμε την ετήσια απασχόληση των παιδιών μας- και καταλήξαμε να σερνόμαστε από καναπέ σε καναπέ –εντάξει το παραδέχομαι αυτός ήταν ο λόγος που ξαπλώσαμε νωρίτερα. Τι τα θες. Δύο και τέταρτο έβαλε ο αθεόφοβος σκούπα στα κεφάλια μας και όχι οποιαδήποτε σκούπα αλλά turbo electronic κατηγορίας Α, ικανότητας απορρόφησης στα χαλιά 91% (Κατηγορία G) και εκπεμπόμενο θόρυβο 90 Ντεσιμπέλ.
Και καθώς λένε οι ψυχολόγοι, σύμφωνα με επιστημονικές έρευνες, η ηχορρύπανση επιβαρύνει τη σωματική και ψυχική υγεία, ενώ αποδεικνύεται εξαιρετικά επιβλαβής για τον εγκέφαλο, παίζει ύπουλο ρόλο στις διαπροσωπικές σχέσεις, προκαλεί επιθετικότητα και ωθεί σε συγκρούσεις.
Τι να κάνουμε οι άνθρωποι; Να πάρουμε χάπια;

Ο εκ βαθέων αναρωτηθείς


Δεν υπάρχουν σχόλια: